1ste Ban Overijsselsche schutters

Lubbert Dirks Ekkelboom leefde van 1793 tot 1834 in de omgeving van Weststellingerwerf. Hij was vanaf 1831 lid van de eerste ban van de Overijsselsche schutters. Dit was een parate eenheid van ongehuwde mannen of weduwnaars zonder kinderen die ingezet konden worden als orde handhavers of legereenheid. Lubbert deed mee aan de beroemde 10daagse veldtocht van 2 tm12 augustus 1831. Onder aanvoering van Koning Willem I trok men ten strijde tegen de Belgen. Kapitein der artillerie J.C.C. Tonnet schreef een boek over deze veldtocht. Op pagina 684 en 685 omschrijft hij dat de Twentse schutters zich niet aan het wettelijk gezag hielden en hij zich stoorde aan het ergerlijke gedrag van de Overijsselsche schutters.

Overwinning bij Leuven 12 augustus 1831

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *