Onbekende Duitse soldaat

Dit verhaal gaat over Elisabeth (Lies) Groten Steenwelle. Haar verhaal was alleen mondeling bekend binnen een deel van de familie. Of het feitelijk helemaal juist is is niet bekend.
Lies werd geboren op 16 december 1921 te Borne. Na het uitbreken van de 2e wereld oorlog werd ook Borne bezet door Duitse troepen. Lies leerde een Duitse soldaat kennen en daarvan raakte zij zwanger. Het verhaal gaat dat het een aardige man was die ook bij de familie Groten Steenwelle over de vloer kwam. Na enige tijd werd de Duitse soldaat overgeplaatst maar hij beloofde dat als hij de oorlog zou overleven terug zou komen. Helaas is deze onbekende soldaat niet terug gekomen. Het is ook niet bekend of hij de oorlog overleefd had.

In 1941 werd H. geboren. Hij werd ter adoptie afgestaan aan een echtpaar uit Zwolle. Hier hield het verhaal op. Tot ik (Berry) op een dag ben gaan zoeken naar deze H. Via de mail kreeg ik contact met hem en met zijn vrouw. Hij schreef mij dat hij kort voor zijn trouwen erachter kwam dat hij geadopteerd was en eigenlijk Groten Steenwelle heette. Dat zag hij op zijn geboortebewijs die je moet overleggen als je gaat trouwen. Hij had geen idee wie zijn echte ouders waren. Ik heb hem uiteindelijk het bovenstaande verhaal verteld en hem ook een foto gemaild van zijn moeder, die hij nog nooit had gezien.
Hij had vaak met de gedachte gespeeld of zijn vader misschien een Duitse soldaat was geweest. Dit werd nu bevestigd. 

Helaas is het niet mogelijk om te achterhalen wie deze Duitse soldaat is geweest.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *